Genunchiul este una dintre cele mai solicitate articulații din organism. Aceasta are în componența sa mai multe ligamente, care asigură stabilitatea articulară. Efortul fizic intens și repetat, dar și traumatismele pot determina întinderi ligamentare sau în cazuri mai severe, rupturi ale ligamentelor. Identificarea cauzelor și evitarea acestora sunt esențiale pentru prevenirea traumatismelor.
Mișcările bruște
Efectuarea mișcărilor bruște este o cauză frecventă a întinderilor sau a rupturilor ligamentare. Cele mai afectate sunt ligamentele încrucișat anterior și posterior și ligamentele colateral medial și lateral. Cauzele cele mai frecvente ale leziunilor acestor ligamente sunt reprezentate de:
- încetinirea bruscă în timpul mersului sau al alergării;
- schimbarea bruscă a direcției;
- traumatism direct (lovitură, căzătură) când articulația genunchiului se află în flexie sau extensie completă.
O ruptura de ligament incrucisat se poate manifesta prin semne și simptome, precum:
- durere;
- tumefacție (umflarea articulației);
- dificultăți la realizarea mișcărilor;
- instabilitate articulară.
Suprasolicitarea articulației
Antrenamentele excesive, exercițiile fizice intense și repetitive și pauzele mici de odihnă sunt factori de risc importanți pentru apariția leziunilor ligamentelor de la nivelul genunchiului. Acestea determină leziuni microscopice, care nu se refac complet în lipsa unei perioade de recuperare adecvate. Astfel, leziunile se extind și apar întinderile sau rupturile ligamentelor.
Evitarea leziunilor ligamentare se poate realiza prin efectuarea exercițiilor de încălzire înainte de antrenamentul propriu-zis. De asemenea, asigură-te că efectuezi corect mișcările și respecți pauzele indicate de antrenor. Performanța se obține prin antrenamente constante, dar și prin pauze de refacere. Suplimentar, mergi periodic la medic și verifică starea ta de sănătate. Pentru un control medical complet al sistemului muscular și osos, programează un consult la clinica de ortopedie Bucuresti.
Traumatisme directe
Traumatismele directe sunt cauzate de un impact asupra genunchiului, precum o lovitură sau căzătură. Acestea cauzează leziuni tisulare și în funcție de intensitatea impactului, pot apărea:
- entorse;
- leziuni ligamentare sau musculare;
- bursite;
- fracturi.
Prevenirea traumatismelor se poate realiza prin purtarea echipamentului adecvat. Acesta are rolul de a oferi:
- protecție zonelor vulnerabile;
- stabilitate articulațiilor;
- stabilitate împotriva mișcărilor bruște;
- absorbția șocurilor mecanice.
Tratamente
Leziunile de la nivelul articulației genunchiului necesită tratament încă de la primele simptome. Astfel, sunt prevenite complicațiile viitoare și o perioadă mai lungă de recuperare. De aceea, în primele minute de la traumatism sunt indicate următoarele:
- oprirea antrenamentului și menținerea repausului;
- aplicarea compreselor reci (evită aplicarea directă a cuburilor de gheață pe piele);
- ridicarea membrului deasupra nivelului trunchiului.
De asemenea, este important a consulta medicul ortoped cât mai repede, pentru recomandarea metodelor terapeutice potrivite. Pentru o recuperare eficientă pot fi indicate ședințele de kinetoterapie și fizioterapie. În cadrul acestora, musculatura se tonifică, iar structura ligamentelor se întărește făcându-le mai rezistente la efort fizic.
Pentru ameliorarea simptomelor, medicul ortoped poate recomanda administrarea analgezicelor și a antiinflamatoarelor. Acestea contribuie la reducerea disconfortului și la o recuperare mai rapidă.
Întinderea ligamentelor este o afecțiune destul de frecvent întâlnită, care poate fi prevenită prin deprinderea unor mișcări corecte, evitarea suprasolicitării și a purtarea echipamentului de protecție adecvat, precum genunchierele. Acestea protejează articulația, îi asigură stabilitatea și împiedică apariția leziunilor.
Sursa foto: Freepik