Vinul potrivit poate contribui la o experiență, nu poate distrage atenția de la ea. De aceea, avem o mulțime de reguli atunci când vine vorba de alegerea vinului potrivit. Ce ar trebui să căutați? Cum vă puteți da seama dacă ceva este ieftin și neplăcut? Și ce este atât de important în ceea ce privește momentul? Dacă sunteți în căutarea unor indicii despre cum să alegeți vinul potrivit, nu căutați mai departe de un maestru somelier.
Acești experți știu tot ce este de știut despre lumea vinului – și sunt bucuroși să vă împărtășească cunoștințele lor! Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre modul în care un maestru somelier alege sticla perfectă, precum și câteva sfaturi despre cum să alegeți un vin bun, de la ce regiuni merită explorate și cât timp ar trebui să fie expuse mesele dvs. la vinuri roșii.
Ce vin ar trebui să bei cu ce fel de mâncare?
Nu trebuie să respectați regulile atunci când vine vorba de asocierea vinului cu mâncarea, pentru că ceea ce este important este calitatea mâncării pe care o consumați cu vinul. De aceea, este atât de important să îți cunoști mâncarea și ingredientele folosite cu aceeași atenție pe care o acorzi vinului pe care îl bei cu ea. Cunoașterea tipului de fel de mâncare cu care mâncați vă ajută, de asemenea, să alegeți un vin diferit. De exemplu, dacă mâncați o pizza la prânz, ați putea dori să încercați un vin roșu care să fie fructat, dar nu prea greu. Cineva care mănâncă o friptură la cină ar putea dori să bea un vin roșu mai robust, care are o structură și o complexitate bune.
Despre struguri și regiuni
Este, de asemenea, important să știți ce struguri sunt folosiți pentru a face vinul, astfel încât să îl puteți alege pe cel potrivit pentru felul de mâncare. Soiurile de struguri și regiunile lor de origine sunt folosite de secole pentru a produce anumite vinuri.
– Pinot Noir este folosit pentru a produce vinuri roșii care sunt fructate și proaspete. Este cultivat mai ales în regiunea Burgundia din Franța, dar se găsește și în Oregon și Washington.
– Chardonnay este folosit pentru a produce vinuri albe care sunt fructate și crocante. Este cultivat în principal în regiunea Burgundia din Franța, dar se găsește și în California și Australia.
– Vinurile rosé sunt obținute din struguri roșii, dar sunt fermentate pentru a produce un vin roz. De obicei sunt foarte fructate, la fel ca și strugurii folosiți pentru a le produce.
Diferența dintre vinurile roșii, albe și rosé
Deși poate părea că există doar câteva diferențe între vinurile roșii, albe și rosé, există de fapt câteva diferențe cheie pe care ar trebui să le cunoașteți. Vinurile roșii sunt fermentate în principal din soiurile de struguri roșii Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Merlot. Acestea sunt, în general, vinuri mai închise la culoare, cu o aromă distinctă și sunt cele mai bune pentru a fi consumate cu mâncăruri roșii, cum ar fi grătarul.
Vinurile albe sunt fermentate din soiurile de struguri albi Gewürztraminer, Chardonnay și Sauvignon Blanc. Aceste vinuri au de obicei o culoare mai deschisă și o aromă mai delicată și sunt cele mai bune pentru a fi consumate cu mâncăruri albe, cum ar fi peștele și fructele de mare.
Vinul rosé este produs prin extragerea culorii strugurilor cu ajutorul sulfatului feros și este cel mai frecvent obținut din struguri roșii. Aceste vinuri sunt, de obicei, foarte fructate și au o culoare roz.
Decantarea și învechirea vinului
Decantarea vinului poate face ca acesta să fie mai atrăgător pentru nasul și ochii oaspeților dumneavoastră și poate să îmbunătățească stabilitatea vinului, făcându-l să reziste mai mult timp.
Înainte de a vă turna vinul roșu, decantați-l într-un decantor pentru a permite vinului să „respire” și să deschidă aromele vinului. Decantarea reduce dioxidul de carbon din vin care determină formarea bulelor în pahar și astfel le aplatizează, păstrând intact buchetul vinului.
Cu cât un vin este lăsat mai mult timp să îmbătrânească, cu atât își dezvoltă mai mult aromele. Cu toate acestea, cu cât puneți pe cineva să deschidă mai des o sticlă, cu atât este mai probabil să fie vărsat pe covor sau chiar să se strice. Cel mai bine este să alegeți un vin care are cel puțin un an.
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a alege o sticlă
– Prețul nu este întotdeauna un indicator al calității. Poate fi un vin ieftin care nu este bun.
– Dacă cumpărați o sticlă pentru o ocazie specială, alegeți întotdeauna de pe listă, mai degrabă decât să alegeți din raftul de vinuri deschis.
– Dacă cumpărați o sticlă pentru un grup mare, alegeți întotdeauna din lista de vinuri care sunt deja deschise.
– Gustați vinul înainte de a-l servi oaspeților dumneavoastră.
– Dacă aveți de gând să beți vin la un bar cu prietenii, comandați întotdeauna o altă băutură.
– Nu beți o sticlă de vin dacă nu aveți de gând să o lăsați să respire.
– Nu lăsați o sticlă de vin să stea prea mult timp pe tejghea. – Nu păstrați o sticlă de vin mai mult de două săptămâni.
– Nu păstrați o sticlă de vin în frigider.
– Nu păstrați o sticlă de vin pe masa din bucătărie decât dacă aveți de gând să o serviți.
– Nu păstrați o sticlă de vin într-o cameră întunecată.