Inflamația reprezintă răspunsul de protecție al organismului nostru la o leziune sau la o rană. Atunci când organismul nostru suferă o traumă externă, acesta răspunde prin eliberarea de celule albe din sânge, ale căror substanțe chimice pătrund în sânge sau în țesuturi, apărându-se împotriva agenților dăunători.
Ce provoacă inflamație în corp?
Numeroși sunt factorii care pot provoca inflamații cronice. Astfel, dacă apelezi destul de des la pastile pentru dureri de spate citește rândurile de mai jos:
– Cauzele netratate ale unei inflamații acute precum o infecție sau o rană;
– O boală autoimună, care implică faptul că sistemul tău imunitar atacă în mod eronat țesuturile sănătoase;
– Expunerea pe termen lung la substanțe iritante precum substanțele chimice industriale sau aerul poluat;
Specialiștii consideră, de asemenea, că o serie de factori pot contribui, de asemenea, la apariția inflamației cronice cum ar fi:
– Fumatul;
– Obezitatea;
– Alcoolul;
– Stresul cronic;
Ba mai mult, specialiștii ne atenționează că există o legătură clară între inflamație și crampele menstruale. Pe lângă pastile pentru dureri menstruale va trebui să adopți o dietă antiinflamatoare pentru a reduce durerile menstruale. Evită alimentele grase, extraprocesate sau prea sărate.
Modalități de a reduce inflamația
Este posibil să controlezi și să reduci considerabil inflamația din corpul tău. O dietă și un stil de viață sănătos, antiinflamator pot fi o armă puternică împotriva tuturor semnelor de inflamație. Modalitățile de reducere a inflamației includ:
– Exercițiile fizice. Prin activitatea fizică, organismul tău eliberează citokine care sunt elemente cruciale în creșterea celulelor sistemului imunitar și a celulelor sanguine. Pe termen lung, reduci riscul de boli metabolice cronice și cardio-respiratorii.
– Gestionarea stresului. Fă o plimbare în aer liber, practică yoga sau meditație pentru a ajuta stimularea endorfinelor care combat stresul.
– Consumă mai multe alimente antiinflamatorii: o dietă antiinflamatoare include alimente pe bază de plante precum fructe și legume și alimente bogate în acizi grași și Omega-3. Alte alimente anti-inflamatorii includ strugurii, somonul, tonul și condimente precum ghimbirul și curcuma. Limitează grăsimile nesănătoase din alimente precum untul și carnea roșie.
– Redu consumul de alcool. Consumul excesiv de alcool pe termen lung poate duce la o inflamație intestinală responsabilă de disfuncții ale organelor din întreg corpul.
– Controlează nivelul de zahăr din sânge. Consumul de zahăr în exces provoacă o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge iar organismul răspunde prin eliberarea hormonului insulină care acționează pentru a readuce nivelul de glucoză la normal.
Astfel, dacă vrei să reduci inflamația din organism, trebuie să adopți o dietă echilibrată, să reduci consumul de alcool și de zahăr, să faci cât mai multă mișcare și să încerci, pe cât posibil, să ții stresul sub control.