Hărțuirea online este o realitate la care suntem expuși cu toții și de care trebuie să ne protejăm. Cu toate acestea, copiii și adolescenții sunt mai vulnerabili; nu numai din cauza utilizării intensive a tehnologiei, ci și din cauza ignoranței și impulsivității caracteristice acestei etape a vieții.
Dacă consecințele nu sunt anticipate și prevenite, ele pot fi foarte dăunătoare. Acesta este motivul pentru care ar trebui să fie învățați cum să se protejeze în lumea virtuală.
Bullying-ul online devine din ce în ce mai răspândit pe măsură ce copiii încep să folosească internetul și rețelele sociale de la o vârstă fragedă. Se estimează că peste 20% din cazurile de agresiune apar prin canale digitale.
Și, din moment ce nu este nici posibil, nici de dorit să tăiem complet tinerii de la tehnologie, ne confruntăm cu provocarea de a le arăta cum să rămână în siguranță.
Ce este hărțuirea online?
Hărțuirea online, cunoscută și sub denumirea de cyberbullying, este foarte asemănătoare cu hărțuirea din lumea reală ca intenție sau efect. Cu toate acestea, în acest caz, rețelele sociale, sistemele de mesagerie online și paginile web sunt mediul în care are loc hărțuirea.
Hărțuirea este o serie de comportamente repetitive care urmăresc să dăuneze, să submineze integritatea sau demnitatea victimei. Astfel, nu este vorba de un comentariu unic, ci de o dinamică care se repetă și care generează o alterare gravă în viața de zi cu zi a persoanei.
Comunicare și informare
Aceasta este o cheie de bază, dar esențială: trebuie să vorbim copiilor noștri cu toată sinceritatea, să explicăm ce este bullying-ul virtual, cum se întâmplă și care sunt consecințele sale. Este relevant să nu o tratăm ca pe o problemă îndepărtată, ci ca pe o situație la care suntem expuși și care trebuie prevenită.
Supraveghere și control parental
Minorii accesează din ce în ce mai mult tehnologia la o vârstă fragedă, fără a fi pe deplin pregătiți pentru responsabilitatea pe care aceasta o presupune. Din acest motiv, este esențial ca părinții să monitorizeze, să folosească sisteme de control parental și să fie conștienți de activitatea copiilor lor pe Internet.
Protecția vieții private
Un aspect fundamental este învățarea copiilor și tinerilor să își protejeze confidențialitatea online. Aceasta înseamnă să păstrați profilurile private, să nu acceptați străini, să evitați postarea datelor personale și să nu partajați conținut sensibil cu nimeni.
Neîncrederea este sănătoasă
În copilărie și adolescență, suntem vulnerabili la farse, zvonuri sau escrocherii, tocmai menite să ne doboare și să profităm de naivitatea noastră. Din acest motiv, este important să avertizam împotriva profilurilor false, a concursurilor frauduloase sau a ofertelor atrăgătoare care vin de la străini.
Luați măsuri împotriva hărțuirii online
În fine, dacă prevenția nu a fost suficientă și minorul este deja victima hărțuirii online, este esențial să acționăm. Acestea vor depinde de cazul concret: de la sesizarea școlii despre ceea ce s-a întâmplat până la predarea acesteia autorităților dacă hărțuirea este gravă și repetată.