Analizele de sânge reprezintă un instrument esențial în medicină, întrucât oferă informații valoroase despre sănătatea generală și pot ajuta chiar la depistarea timpurie a unor afecțiuni.
De la verificarea sănătății cardiovasculare, la analizarea funcțiilor anumitor organe și detectarea nivelului de vitamine și minerale din organism, analizele de sânge oferă numeroase opțiuni prin care poate fi evaluată sănătatea generală.
În acest articol vom discuta despre patru analize importante care ar putea fi recomandate de medicul de familie, în funcție de simptomele prezentate și de alți factori specifici.
Feritina
Dacă ai probleme cu nivelul de fier din organism, atunci aceasta analiză ar putea fi foarte importantă pentru tine.
Feritina este o proteină complexă care asigură reglarea fierului prin eliberarea acestuia atunci când corpul are nevoie și prin prevenirea acumulării toxice a acestui mineral în organism.
Medicul poate cere această analiză fie pentru a afla dacă organismul are cantitatea necesară de fier, vezi aici ce poți face daca ai Feritina scăzută sau crescută, fie pentru a ajuta la diagnosticarea unei afecțiuni.
Câteva dintre cazurile care ar putea necesita efectuarea acestei analize includ afecțiunile hepatice, nivelul ridicat de hemoglobină și prezența simptomelor cum ar fi amețeala, durerile de cap, paliditatea și oboseala neexplicată.
Hemoleucograma
Hemoleucograma este un test de laborator care analizează componentele celulare ale sângelui și care oferă informații detaliate despre numărul și caracteristicle lor.
Această analiză reprezintă una dintre cele mai cerute teste de laborator întrucât poate depista o varietate mare de afecțiuni și probleme de sănătate cum ar fi anemia, infecțiile, anumite boli autoimune etc.
De cele mai multe ori hemoleucograma face parte din analizele efectuate în timpul consultațiilor de rutină întrucât poate fi folosită și pentru monitorizarea stării generale de sănătate. Cu alte cuvinte, nu trebuie să existe cauze specifice sau simptome pentru a cere efectuarea acestei analize.
Profilul lipidic
Lipidele sunt compuși organici care au rolul de a furniza energie corpului. Cea mai mare cantitate de lipide este depozitată la nivel cutanat și în diverse organe, iar o parte mai mică circulă în sânge. Cele două lipide majore prezente în sistemul sangvin sunt colesterolul și trigliceridele.
Profilul lipidic este o analiză de laborator care verifică nivelul lipidelor și a lipoproteinelor din sânge pentru a evalua riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.
Medicul poate recomanda acest test pentru screening sau pentru monitorizare. Dacă prezinți unul sau mai mulți factori de risc pentru boli cardiovasculare, atunci medicul poate cere efectuarea mult mai frecventă a acestui test.
Factorii care pot crește riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare includ fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul, istoricul medical familial de boli cardiovasculare și nivelul ridicat de colesterol, printre multe altele.
Analize axate pe depistarea sau monitorizare diabetului
Diabetul este o afecțiune care apare atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau atunci când organismul nu poate folosi insulina în mod eficient, ceea ce duce în cele din urmă la creșterea nivelului de glucoză din sânge.
Această afecțiune poate fi de mai multe tipuri cum ar fi diabetul de tip 1, cel de tip 2, prediabetul și diabetul gestational. Medicul poate diagnostica oricare dintre aceste tipuri prin efectuarea unor analize de laborator specifice.
Prin testarea glucozei serice, de exemplu, medicul poate măsura nivelul glicemiei la un anumit moment. Adițional, hemoglobina glicată sau testarea HBA1C poate fi folosită pentru furnizarea informațiilor estimative privind nivelurile medii ale glicemiei din ultimele 3 luni.
Chiar dacă există glucometre care pot fi folosite în propria casă, acestea nu fac parte din metodele exacte de diagnosticare. Este recomandată programarea la un medic specialist dacă există simptome asociate cu diabetul zaharat pentru a primi diagnosticul exact și tratamentul corespunzător.
În funcție de istoricul medical familial și personal, de afecțiunile existente și de factorii de risc, medicul va cere analizele de sânge corespunzătoare pentru fiecare caz în parte. Acest articol oferă informații generale despre analizele de mai sus și nu înlocuiește o consultație medicală specializată. Este indicat să discuți cu un medic de familie dacă prezinți probleme de sănătate sau simptome îngrijorătoare.