Preţurile petrolului au scăzut marţi la minimele ultimelor şase luni, după ce OPEC+ a anunţat că va continua planurile de creştere a producţiei în aprilie, în timp ce noi presiuni asupra preţurilor au venit din partea tarifelor impuse de SUA asupra Canadei, Mexicului şi Chinei, precum şi din răspunsul Beijingului, transmite Reuters.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu cu 0,8%, ajungând la 71,01 dolari pe baril. În timpul sesiunii, preţul a coborât până la 69,75 dolari pe baril, cel mai redus nivel din septembrie.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI) din SUA a scăzut cu sau 0,35%, la 68,13 dolari pe baril, după ce anterior a atins un minim de 66,77 dolari pe baril, cel mai redus nivel din noiembrie.
”Tendinţa descendentă a preţului petrolului este determinată în principal de decizia OPEC+ de a creşte producţia şi de introducerea tarifelor americane”, a declarat Darren Lim, strateg de materii prime la Phillip Nova.
Un alt factor care a influenţat piaţa este decizia preşedintelui Donald Trump de a opri ajutorul militar al SUA pentru Ucraina, după confruntarea sa din Biroul Oval cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, săptămâna trecută.
OPEC+ surprinde piaţa cu majorarea producţiei
OPEC+, care include Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, a decis luni să continue planul de creştere a producţiei cu 138.000 de barili pe zi în aprilie, prima creştere din 2022.
”Schimbarea strategiei OPEC sugerează că politica este prioritizată în faţa preţului. Această politică pare legată de negocierile şi presiunile exercitate de Donald Trump pentru a menţine preţurile petrolului la un nivel scăzut”, a declarat Bjarne Schieldrop, analist-şef pentru mărfuri la SEB.
Marţi au intrat în vigoare noile tarife de 25% impuse de SUA importurilor din Canada şi Mexic, precum şi tarife de 10% energiei din Canada. De asemenea, tarifele pentru importurile de bunuri chinezeşti au fost majorate de la 10% la 20%.
Analiştii avertizează că aceste tarife ar putea afecta activitatea economică şi cererea de energie, punând presiune pe preţurile petrolului.
Sursă Informateca.ro: Sursa ta de informații actualizate și credibile