Atunci când un copil face cu totul altceva decât îi ceri sau dorești de la el, cu siguranță că ai tendința să îl cerți sau să îi reproșezi asta. Nu-i așa? Cum ar fi însă dacă ai încerca să acționezi altfel? Decât să cedezi nerăbdării sau agasării, există unele alternative mai blânde și mai pedagogice.
Este important să respecți alegerile copilului, să îl asculți, să îl înțelegi, să îl încurajezi sau să îl motivezi. Iată în ce constă parenting pozitiv.
Instaurează un timp de ascultare
Viața părinților este cel mai adesea foarte bogată în tot felul de activități și uneori este destul de greu să îți faci timp să stai să vorbești cu un copil, mai ales după o zi lungă la locul de muncă. Dar, cel mai bine ar fi să îți faci timp pentru a discuta cu copilul mai ales la sfârșit de zi. Vei instaura astfel o educație și o comunicare pozitivă.
Evită crizele prin anticipare
Cea mai bună modalitate de a evita crizele este anticiparea. Trebuie să pregătești copilul pentru un eveniment, explicându-i la ce te aștepți de la el și dacă este de acord cu regulile sau limitele de respectat. Este cea mai bună modalitate de a evita crizele de mânie.
Non-violența
Principiul educației pozitive se bazează mai ales pe non-violență. Copilul trebuie să învețe astfel să rezolve problemele fără să recurgă la un conflict fizic sau verbal. Părinții și copiii trebuie să exprime ceea ce simt pentru a se înțelege și a ajunge la un acord.
Găsește o soluție
În momentul unui joc, adultul poate interveni pentru a ajuta un micuț să găsească soluții singur. Educația pozitivă este cea care privilegiază autonomia copilului, dar și învățarea pe lângă alți adulți sau copii.
Ajută-l pe copil în învățarea autonomiei
În gesturile din viața de zi cu zi, educația pozitivă mizează pe autonomia copiilor. Părinții pot incita astfel un copil să participe la viața din casă, să ajute, să efectueze unele sarcini pe măsura capacităților sale.
Cel mai important lucru – să râdeți și să vă distrați mereu
Să faci un copil să râdă este o putere extrem de importantă. În plus, dacă îl vei face să râdă, îl vei face să vrea să coopereze mai ușor. Copiii adoră ca părinții lor să se prostească mereu cu ei pentru a-i face să râdă. De îndată ce situația se complică deci, scoate armele la înaintare dacă mai ai energie și fă copiliul să râdă!