Informarea corectă în ceea ce privește sănătatea orală și modalitățile de menținere a unei bune sănătăți orale este importantă pentru promovarea unei vieți sănătoase și prevenirea problemelor dentare. Anumite mituri comune, precum cel căruia implanturile dentare produc dureri sau că albirea dentară va afecta permanent smalțul dinților, pot descuraja oamenii să caute asistență medicală. În consecință, demontarea miturilor legate de tratamentele stomatologice sau de sănătatea orală este esențială pentru a educa corect publicul cu privire la beneficiile și realitățile din domeniul stomatologic.
Mit: implanturile dentare provoacă dureri
Mulți oameni evită implanturile dentare din cauza temerilor cu privire la durerile asociate cu tratamentul. În realitate, însă, tehnologia modernă a făcut ca procedurile de implantologie să fie unele confortabile pentru pacienți. Anestezia locală și tehnicile avansate în prezent fac ca durerea să nu existe pe timpul tratamentului. Deși există posibilitatea apariției unui ușor disconfort, tratamentul de plasare a unui implant dentar nu provoacă în mod normal dureri.
Mit: toate aparatele dentare sunt inestetice
Un alt mit comun este cel potrivit căruia aparatul dentar este inestetic și atrage atenția în mod negativ. Pe lângă aparatele dentare invizibile, care pot fi detașate cu ușurință de către purtător, există și anumite materiale estetice utilizate în conceperea aparatelor dentare fixe, care pot face inclusiv aparatele dentare fixe semnificativ mai estetice. Cel mai cunoscut astfel de material este safirul. Un aparat fix safir se distinge prin transparența sa, fiind foarte puțin vizibil, în comparație cu alte materiale.
Mit: albirea dinților va afecta smalțul dentar
Mitul legat de albirea dinților este adesea asociat cu temeri privind posibilele efecte negative asupra smalțului dentar. În ciuda credinței populare conform căreia albirea dentară afectează smalțul dentar, în realitate, albirea dentară acționează doar asupra petelor și decolorărilor, fără a afecta structural smalțul dentar. Deși utilizarea exagerată a produselor de albire, precum și procedurile necontrolate, pot duce la sensibilitate dentară și alte inconveniente, albirea dentară nu afectează smalțul dentar.
Mit: periuțele cu peri duri sunt mai eficiente
Percepția că periuțele cu perii tari ar asigura o curățare mai eficientă a dinților este una eronată. Deși există cazuri limitate în care se recomandă utilizarea temporară a unei periuțe cu peri duri, în general pentru a aborda probleme dentare specifice, în majoritatea cazurilor, utilizarea unor astfel de periuțe poate duce la deteriorarea smalțului dentar și poate irita gingiile. În contrast, periuțele cu perii moi sunt recomandate de către stomatologi pentru a curăța eficient placa bacteriană și resturile alimentare, fără a afecta smalțul sau a irita gingiile. Perii moi sunt mai flexibili și se pot adapta mai bine formei dinților, astfel că pot facilita curățarea în zonele mai greu accesibile.